Impressie afbeelding overlay

Categorie: Nieuws Datum: 07-07-2021

Veilig internetten doet u met deze 4 tips

Wie op het internet, moet bewust zijn van de risico’s. Want ook criminelen maken helaas gebruik van het web. Daarom 4 tips om internetcriminaliteit te voorkomen.

62% van de Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met ‘phishing’. Bijvoorbeeld een e-mail die van uw bank lijkt te komen met het verzoek op een link te klikken en uw gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. De e-mail was echter niet van uw bank maar van criminelen, die nu op een handige manier achter uw inloggegevens zijn gekomen. Gelukkig herkennen veel Nederlanders dergelijke phising-mails tegenwoordig. (lees ook: 5 tips om phishing te herkennen) Toch is nog bij 1 op de 10 Nederlanders wel eens misbruik gemaakt van een digitaal account. En er gebeurt meer op internet dan waar u het besef van heeft.

Zo brengen advertentienetwerken ongemerkt in kaart welke websites u allemaal bezoekt. Zo bouwen ze hele profielen op met informatie waar bedrijven grof geld voor betalen. Betekent dit dat we ons ernstig zorgen maken om onze veiligheid en privacy op internet? Integendeel, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Hierbij daarom enkele tips om internetcriminaliteit te voorkomen en u digitale privacy te beschermen.

 1. Gebruik een wachtwoord manager
  Gemiddeld heeft een persoon 10 en 20 online accounts (denk aan webmail, Amazon, bol.com etc). Meer dan 1 op de 4 gebruikt voor deze accounts overwegend dezelfde wachtwoorden. Criminelen die in bezit komen van een wachtwoord krijgen hierdoor in veel gevallen toegang tot vele accounts. De meest voor de hand liggende oplossing is voor elk account een ander wachtwoord gebruiken. Maar al die verschillende wachtwoorden, hoe gaat u die onthouden? Installeer een ‘wachtwoordmanager’. Hierin slaat u al uw wachtwoorden beveiligd op met één centraal wachtwoord. Onze keuze voor een wachtwoord manager is PassPortal >Meer informatie
 1. Virusscanner en firewall
  1 op de 5 computer gebruikers hebben geen virusscanner, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Ook een ‘firewall’ die ongewenste gasten buiten de deur houd staat niet bij iedereen aan. (Windows Firewall is eenvoudig in te schakelen door in het startmenu te zoeken op “Firewall”.) Wij bieden met het assortiment van ESET de passende beveiliging van smartphone tot server.
 2. Gebruik een webcamschuifje
  Het is geen prettig idee dan een crimineel via de webcam mee kan kijken wat u doet. De kans dat uw camera ongemerkt gehackt wordt en op afstand aan- en uitgezet kan worden is niet zo groot. Maar gebeurt het? Dan is dat natuurlijk een inbreuk op de privacy. Veel laptops hebben tegenwoordig al zo’n schuifje in het apparaat verwerkt. Heeft u deze niet? Deze zijn onder andere eenvoudig te bestellen via Bol.com (https://www.bol.com/nl/nl/l/webcamcovers/36616/)
 3. Zorg voor een goede back-up
  Er is niets vervelender dan te maken krijgen met “ransomware” waarmee alle gegevens op de pc en en het netwerk worden gegijzeld. Zodra hackers deze software kunnen installeren, worden alle bestanden versleuteld en onbruikbaar. in veel gevallen zal er geld geeist worden voor het ontsleutelen van de bestanden, echter blijkt in de praktijk dat veel van de bestanden beschadigd blijven en de dader is onvindbaar. Een back-up maken op een externe schijf is een handige oplossing maar na het maken van een aantal back-up’s word het daarna vaak vergeten. Met Acronis heeft u altijd een back-up veilig opgeslagen in de cloud en worden de back-up’s automatisch gemaakt. > Meer informatie